kulturgläntan – en mötesplats för alla!

 

kulturvandringar på olofstorp

Skogen vid Olofstorp har varit en plats för kulturhistoriska vandringar med Örjan Hill, ledsagad av teater, musik och konst, ända sedan början av 2000-talet. År 2023 skrev föreningen Kulturgläntan ett nyttjanderättsavtal om Olofstorp med markägaren Stiftelsen Petersson-Grebbe med planer om fortsatta upplevelsevandringar.

Under dessa vandringar väcks Olofstorps förflutna till liv. Berättelserna handlar om folket på gården och dess närliggande torp och landskapet de formade under många hundra år. Ibland görs en tillbakablick på de människor som levde på platsen långt innan Olof anlade en gård här under tidig medeltid. Publiken får vara med om dramatiska inslag som dödsdomar, spöstraff, häxprocesser, trollharar, finska kriget och onda godsherrar men också mer lågmälda teman som gemenskap, samarbete, läkekonst, svedjebruk samt vackra dikter av den godhjärtade Karl Nilsson, född 1885 på torpet Örlid vid Olofstorp. Han är den som har förmedlat större delen av innehållen i föreställningarna med hjälp av sin mormor Lotta. De två satt ofta och samtalade om bygdens historia under ett äppelträd vid deras stuga i början av 1900-talet och lyckligtvis skrev Karl Nilsson ner mycket av Lottas minnen. Deras berättelser har sedan fördjupats med hjälp av källmaterial som rättegångsprotokoll, kyrkoböcker, sockenstämmoprotokoll, äldre kartor, skattelängder, bouppteckningar, militära handlingar och foton och intervjuer med gamla fänneslundabor.


De första ansatserna till upplevelsevandringar på Olofstorp gjordes på 1990-talet, först i samband med en bok om herrgårdarna i Fänneslunda och Grovare, ”Vi följer solen”, då gårdens personhistoria började nystas upp. Under andra hälften av 1990-talet arrangerade dåvarande Skogsvårdsstyrelsen i Älvsborgs län exkursioner och kurser i området. Tankar väcktes då på att krydda vandringarna med att spela upp scener ur gårdens historia. Det första experimentet i den riktningen gjordes sommaren 2001. Nästa vandring med teater genomfördes midsommardagen 22 juni 2002, då även Mikael Jageklints tonsättningar av några av Karl Nilssons dikter uruppfördes av kören ”Jordnära” på Karl Nilssons födelseplats Örlid, numera en torpruin i en glänta i skogen tvåhundra meter från Olofstorp.

Allt sedan dess har ett stort antal upplevelsevandringar genomförts, bland annat en större exkursion med Skogshistoriska Sällskapet den 6 september 2003 i samband med utgivningen av boken ”Kunskap om skogens historia”. Den mest spektakulära vandringen ägde väl rum vid konung Carl XVI Gustafs besök den 30 maj 2007, en upplevelse som gavs till honom som en försenad 60-årspresent av Sveaskog, som äger en stor del av marken vid Olofstorp. Kungen fick då till exempel höra flera av Karl Nilssons dikter sjungas av en för tillfället bildad ”kungakör”. Han planterade också ett nytt äppelträd vid Örlid.


Den 28 augusti 2009 invigdes Leader-projektet ”Olofstorp – ett jordearv” av landshövding Lars Bäckström inför 130 besökare och därmed kunde verksamheten på Olofstorp intensifieras med exempelvis upplevelsevandringar och konstutställningar. Det var också med hjälp av Leader-projektet som det kunde uppföras regnskydd, sittgrupper, utedass, grillplats, skyltade kulturstigar m.m.


Leaderprojektet avslutades 2013. Under projekttiden genomfördes offentliga upplevelsevandringar med långt över 2000 deltagare samt skolföreställningar inför ca 700 elever från främst Ulricehamns kommun.


Olofstorps skogsteater
Olofstorps skogsteater
Magnus Larsson spelar gitarr. Mor och dotter Skogholm tittar på.
Magnus Larsson spelar gitarr. Mor och dotter Skogholm tittar på.
Publik vid Olofstorp
Publik vid Olofstorp
Den onde godsherren Bartholdi (Yngve Boring).
Den onde godsherren Bartholdi (Yngve Boring).
Sven & Kersti (Marie Arturén och Yngve Boring).
Sven & Kersti (Marie Arturén och Yngve Boring).
Häxan Börta (Marie Arturén).
Häxan Börta (Marie Arturén).
Drottning Hacka. Skulptur av Gunilla Boije af Gennäs 2011.
Drottning Hacka. Skulptur av Gunilla Boije af Gennäs 2011.
Ulricehamns Tidning 27 juli 2010.
Ulricehamns Tidning 27 juli 2010.
Konstnären Lennart Sundqvist vid sin hundskulptur på Örlid 2011.
Konstnären Lennart Sundqvist vid sin hundskulptur på Örlid 2011.


Efter projekttidens slut fortsatte både skolverksamheten och offentliga vandringar med annan finansiering, exempelvis ”Skapande skola”-medel från Kulturrådet och entréavgifter. Föreställningarna döptes till ”Jord och ljus” efter en dikt av Karl Nilsson. Mellan 2014 och 2017 genomfördes vandringar inför omkring tusen deltagare. Därefter har verksamheten legat på sparlåga, men nu planeras återigen nya spännande upplevelsevandringar!

Det är många skådespelare, konstnärer och musiker som har uppträtt och varit verksamma uppe på Olofstorp under årens lopp – Marie Arturén, Yngve Boring, Jan Fransson, Linda Skogholm, Inger Svahn-Skogholm, Barbro Johansson, familjen Wingborn, Ulla Zimmerman, Jan Töve, Gunilla Boije af Gennäs, Leif Jonsson, Magnus Larsson, Sabina Henriksson, Jenny Gustafsson, Christer Grandin, Åse Eliason Bjurström, Elisabeth Frick och Alice Frick för att nämna några.